EPA's in de zorg: een introductie

EPA’s in de zorg: een introductie

Of je nou op de intensive care werkt of in de VVT, in de zorg moet je de meest uiteenlopende taken kunnen uitvoeren. Hoe wordt nou bepaald wanneer je deze goed genoeg kan uitvoeren en dat je er de juiste kennis voor bezit? Dit is waar EPA’s om de hoek komen kijken.

EPA staat voor ‘Entrusted Professional Activity’, oftewel: een professionele taak die aan je wordt toevertrouwd. Vooral in zorgopleidingen worden EPA’s veel gebruikt. Als je een EPA hebt gehaald, betekent dit dat je de handelingen die bij die EPA horen, zelfstandig kan en mag uitvoeren. Met andere woorden: door het behalen van een EPA toon je aan dat je ergens bekwaam en bevoegd voor bent.

Tijd voor een voorbeeld

Verpleegkundigen op de spoedeisende hulp moeten een zorgvrager direct na aankomst op de SEH goed kunnen opvangen. Daarom komt tijdens de opleiding tot spoedeisendehulpverpleegkundige een EPA voorbij die precies daarover gaat: ‘Zorg dragen voor de eerste (initiële) opvang van een zorgvrager binnen de acute setting’. Daarnaast bestaat de opleiding tot SEH-verpleegkundige nog uit zeven andere EPA’s:

  • Controleren, onderhouden en inrichten van de werkplek.
  • Laagcomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting.
  • Middencomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting.
  • Zorg verlenen aan een volwassen zorgvrager met een (dreigend) cardiorespiratoir arrest.
  • Hoogcomplexe zorg verlenen aan een volwassen zorgvrager op de SEH.
  • Zorg verlenen aan een niet-vitaal bedreigd kind (0-18 jaar).
  • Zorg verlenen aan een niet-vitaal bedreigd kind of een volwassen zorgvrager na trauma.

Kern- en specifieke EPA’s

Naast bovenstaande kern-EPA’s, kun je ook nog aanvullende (‘specifieke’) EPA’s behalen. Voorbeelden hiervan binnen de opleiding tot SEH-verpleegkundige zijn ‘Zelfstandig uitvoeren van triage’ en ‘Zorg dragen voor de opvang van een vitaal bedreigd kind’. Welke specifieke EPA’s je gaat doen, hangt vooral af van je werkplek. De relevante afdeling in het ene ziekenhuis stelt andere eisen aan zijn studenten dan die in het andere, afhankelijk van lokale behoeften en mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld bij een ziekenhuis zonder cardiochirurgie niet de specifieke EPA ‘Zorg verlenen aan zorgvrager na cardiochirurgische ingreep’ volgen. Zo verschilt het aanbod per context van je opleiding.

Kortom, kern- en specifieke EPA’s zijn de bouwstenen binnen je opleiding en loopbaan. Ze maken concreet inzichtelijk welke beroepsactiviteiten je allemaal hebt aangeleerd en ook mag uitvoeren.

Wil je meer weten over hoe een individuele EPA in elkaar zit en hoe het bijbehorende niveau gemeten wordt? Dat lees je in onze volgende blog.


 

Dit is de start van een serie blogs waarin we je alles vertellen over EPA’s. Eerst geven we een algemene introductie, gevolgd door meer details en de antwoorden op veelgestelde vragen. Kom binnenkort eens terug om te zien hoe ons kennisaanbod groeit.