EPA’s in de zorg: opbouw en beoordeling

Nu je weet wat EPA’s zijn, is het tijd om ze van wat dichterbij te bekijken. Een zorgopleiding bestaat meestal uit zo’n 7 tot 12 EPA’s. Maar hoe is één zo’n EPA dan opgebouwd? En hoe wordt per EPA je voortgang bepaald? Dat vertellen we hier.

Eindtermen

Iedere EPA bestaat uit verschillende onderdelen, die altijd vallen onder een van de volgende drie ‘eindtermen’:

  • Kennis.
  • Vaardigheden.
  • Gedrag

Per eindterm doorloop je verschillende beoordelingsmomenten. Bijvoorbeeld tijdens korte praktijkbeoordelingen en ‘case based discussions’. Vaak kan je hiervoor leren door het maken van e-learningmodulen. Als je op gebied van alle losse onderdelen voldoende vooruitgaat, stijgt je bekwaamheid voor de EPA als geheel.

Bekwaamheidsniveaus

Hoe bekwaam je bent, wordt uitgedrukt in 5 verschillende ‘bekwaamheidsniveaus’. Op elk niveau is een andere mate van participatie toegestaan, namelijk:

  • Bekwaamheidsniveau 1: Observeren.
  • Bekwaamheidsniveau 2: Uitvoeren onder directe supervisie.
  • Bekwaamheidsniveau 3: Uitvoeren onder indirecte supervisie.
  • Bekwaamheidsniveau 4: Zelfstandig werken.
  • Bekwaamheidsniveau 5: Zelf supervisie geven.

De indirecte supervisie van stap 3 houdt in dat de supervisor niet meer in dezelfde ruimte aanwezig hoeft te zijn als je de handelingen uitvoert, maar wel in de buurt beschikbaar moet zijn om zo nodig bij te springen. Volledige zelfstandigheid hoort bij bekwaamheidsniveau 4. Dan heb je op alle eindtermen voldoende laten zien wat je kan en heb je de EPA gehaald. Dit is dus een bijzonder belangrijke stap. Heb je voor alle EPA’s waar jouw opleiding om vraagt bekwaamheidsniveau 4 behaald, dan mag je het diploma aanvragen en ben je klaar met de opleiding.


 

Deze blog is onderdeel van een serie waarin we je alles vertellen over EPA’s. Eerst geven we een algemene introductie, gevolgd door meer details en de antwoorden op veelgestelde vragen. Kom binnenkort eens terug om te zien hoe ons kennisaanbod groeit.